10 Tips voor het dragen van nylonkousen

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je (dure) nylonkousen die je hebt gekocht. Daarom heb ik wat handige tips voor je beschreven zodat je nog langer kunt genieten van je fijne kousen.

Handige tips voor het dragen van Nylonkousen

Draag handschoenen

De belangrijkste tip is misschien het dragen van handschoenen tijden het aantrekken van je kousen. Hoe vaak het mij wel niet is overkomen dat ik een scherp puntje aan een nagel had of een ruw plekje op mijn handen en daarmee het begin van een ladder heb gecreëerd. Bijna ontelbaar. Gelukkig heb ik daar een hele simpele oplossing voor.

Dit kunnen hele simpele stoffen handschoentjes zijn, maar als alternatief zijn de latex handschoenen die je tegenwoordig in groot verpakking bij de drogist koopt zijn ook ideaal. Ik kies persoonlijk altijd voor een setje witte katoenen handschoentjes.

Deze handschoenen zijn natuurlijk ook verkrijgbaar op internet. Zorg verder dat je teennagels niet te lang zijn en mooi rond geveild (gelakt is een optie, maar wel mooi natuurlijk)

Aantrekken van echte fully fashioned naadkousen

Het aantrekken en bevestigen van je echte fully fashioned naadkousen vergt enige oefening en moet je zeker niet overhaast doen. Als eerste rol je de kous op en pak je de punt van de teen vast tussen duim en wijsvinger. Stop je voet in de opgerolde kous. Trek nu voorzichtig de voet van de kous over de rest van je eigen voet. Zorg dat het hielgedeelte ook netjes over je hiel valt.

Trek nu langzaam met twee handen de kous langzaam naar boven. Blijk met één vinger de naad van de kous volgen en zorg dat deze netjes in het midden van je been blijft.

Als je boven bent maak je als eerste de achterste jarretel vast, met beide armen (1 links en 1 rechts) om je been. Ik doe dit eigenlijk altijd met een been op een stoel of ik vraag mijn vriend even om te helpen. (neem van me aan, iedere man laat alles uit zijn handen vallen als je bij dit klusje om hulp vraagt)

Hierna zet je de overige jarretelles vast. Zet het clipje altijd vast in de boord en nooit in de Keyhole aan de achterkant van je kous.

Deze stap herhaal je vanzelfsprekend ook voor je andere been en als alles vast zit. Ga je rechtop staan. Eventje op je tenen en eventueel kun je nog wat na justeren. Er mag best een beetje spanning op de kousen staan.

Het dragen van kousen is maatwerk.

Voor het comfortabel dragen en een lange levensduur is de maat van je kousen van groot belang. Kousen die je extra moet oprekken zijn kwetsbaar en de kans op ladders is groot bij de eerste keer dat je ze aandoet.

Er is geen maat die ons allemaal past, ook niet in het geval van moderne nylonkousen materialen met lycra.

Verleng de levensduur van je Hold-Ups

Ik draag zelf zelden hold-ups, maar heb ze wel gedragen en heb een goede tips voor je. Het kan het gebeuren dat de boord van je Hold-Up kousen minder grip op je benen krijgt. Dit is redelijk eenvoudig te verhelpen door een beetje afwasmiddel over de siliconen aan de binnenkant van de boord te smeren daarna wel weer afvegen en even laten drogen.

Smeer je bovenbenen nooit in met crèmes of talkpoeder want dit vermindert het plakvermogen en ik kan je garanderen dat je kousen binnen 15 minuten op je enkels hangen. Ik heb dat één keertje meegemaakt bij een belangrijke presentatie op het werk. Sindsdien draag ik eigenlijk geen hold-ups meer. Die afgang was namelijk gênant.

Bewaar de verpakking

Bewaar je kousen bij elkaar en bewaar als het kan de originele verpakking. Zo kun je de juiste kousen snel terug vinden en weet je altijd welke maat of pasvorm je het beste bevalt.

Oprekken van lycra kousen

Rek lycra nylonkousen voorzichtig op voor het aantrekken. Hierdoor kun je ze gelijkmatiger verdelen over de benen en krijgen ze een nog mooiere uitstraling. Lycra is wel een gevoelig product. Te kleine kousen worden namelijk snel erg lelijk.

Wasvoorschrift

Ik draag mijn kousen maar één keer, daarna was ik mijn kousen in lauw water met de hand en voeg een klein beetje wolwasmiddel toe. Spoel de kousen goed uit met koud water.

De kousen mogen absoluut niet worden uitgewrongen en ook knijpen is niet verstandig. Ik rol ze meestal voorzichtig op en druk het overtollige water er zo uit.

Daarna leg ik ze op een grote badhanddoek op een wasrek. Meestal zijn de nylonkousen in een uurtje wel droog.

Ik was mijn kousen nooit met de wasmachine. Dat is een absolute killer voor je kousen. De wasdroger is een no-go… Spreekt voor zich (hoop ik!)

Oja, de kat of poes komt natuurlijk niet in de buurt. Die zijn namelijk ook gek op kousen alleen nylonkousen en katten nagels gaan niet zo goed samen.

Help, een ladder!

Heb je een beginnende ladder in je nylons? Jammer, die kun je weggooien of bewaren voor een spannende avond. Breng dan wel aan beide uiteinden een beetje (blanke) nagellak aan.

Ik heb trouwens altijd een paar reserve kousen in mijn handtas. Mocht de ladder toch doorschieten dan loop je niet voor schut over straat of op kantoor. Eventjes de WC in en snel wisselen.

Waarom een jarretelgordel

Een goede jarretelgordel heef 6 of meer jarretelles, een gordeltje met minder dan zes jarretelles hoort thuis in je nachtkastje en is alleen geschikt voor slaapkamergebruik.

Nylonkousen draag je het best zo hoog mogelijk op je bovenbenen met korte jarretelles. Kies altijd voor metalen clips deze schieten zelden tot nooit los, de plastic clips hebben bij me nogal wel eens de neiging om te breken.

Moraal van dit verhaal: koop geen goedkoop jarretelgordeltje. Hunkemöller heeft leuke jarretelgordels en een bijzondere collectie kousen alleen niet geschikt voor dagelijks gebruik. Dat geld ook voor de winkels en webshops in slaapkamergeheimen.

Als Laatste: veel van mijn vriendinnen vragen zich of het niet onwijs veel werk is op de WC, want dat onderbroekje zit dan toch in de weg. Daar heb ik een hele simpele oplossing voor.

Ik draag mijn slip of string altijd over de gordel, zodoende hoef je je kousen maar eenmaal aan te trekken op een dag en alleen een beetje te corrigeren op de WC.

Alleen bij een OBG gordel,(=open bottom girdle) dat zijn een soort broekjes met gordels alleen zit er geen kruisje in. Laat ik een slip vaak achterwege. Niet verder vertellen hoor.

Fully fashioned nylonkousen en de hiel keuze

De keuze van de hiel voor je echte nylonkousen is een dingetje. Ik stond er vroeger nooit zo bij stil. De twee meest verkochte soorten zijn de Point heel en de Cuban heel.

Point heel nylon kousen

Kousen met een punt hiel (point heel) zijn geschikt om te dragen met naaldhakken zodat er een soort spiegelbeeld ontstaat. Hierbij wijst de punt van de kous omhoog en die van de hak omlaag. Bij een blik op het (onder)been geeft dit een verlengend effect en extra uitstraling. Point Heel wordt ook wel French Style genoemd.

Cuban heel nylon Kousen

Bijna hetzelfde als de Point heel, alleen is het geen punt maar is de boven kant van de hiel vlak. Zoals bij een Cuban heel schoen. Deze schoen wordt vooral veel gedragen bij het dansen en zoals iedereen weet zijn de dansen uit Zuid-Amerika altijd temperamentvol.

Overige soorten

Wereldwijd zijn er nog twee leveranciers die ouderwetse Fully Fashioned kousen maken zoals vroeger. Gio is één van die merken en ze bieden naast Point Heel en Cuban heel ook nog andere hakvormen aan. Denk aan:

  • Havana Heel: korter dan de Cuban heel en veel vlakker aan de bovenkant.
  • Manhattan Heel: Zoals de Point heel alleen korter en met een dubbele lijn.
  • Susan Heel: Net als point heel alleen niet puntig maar een klein lijntje