Jarretelgordels (2022)

Ben je op zoek naar een goede jarretelgordel dan heb ik hier wat handige tips voor. Zelf draag ik regelmatig kousen en ik ben geen fan van de bekende hold-ups (ook wel plakkousen genoemd). Ik draag mijn kousen dus altijd met een jarretelgordel.

Jarretelgordel

Welke jarretelgordel moet ik kiezen?

Een goede jarretelgordel is gemaakt om boven je heupen in je taille te dragen. De goedkope jarretelgordels zoals je deze kunt kopen bij de bekende lingeriewinkel Hünkemoller en bij de diverse erotiekwinkels zijn allemaal ontworpen voor het dragen op de heupen.

Dat gaat natuurlijk niet werken, Want doordat je benen bewegen ontstaat er een soort spanning en daardoor ook op de jarretels en zakt het hele handeltje dus iedere keer af.

Dan kun je dus weer rennend naar de WC om te voorkomen dat je kousen halverwege de avond onder aan je knie hangen. (been there done that) Dat overkwam me tijdens een presentatie voor 150 mannen. Dat was gênant kan ik je vertellen.

Kies dus altijd een gordel die gedragen wordt boven de heupen en dus genoeg grip heeft in je taille. Bovendien voorkomt dat ook dat de gordel zichtbaar is onder een strak jurkje.

Vier, zes of acht jarretelles?

De jarretelle is eigenlijk het kleine bandje wat de kousen met je gordel verbind. De goedkope slaapkamer gordeltjes zoals ik die klungels van de postorder en bekende lingeriewinkels noem hebben meestal maar vier dunne bandjes. Dat is eigenlijk te weinig. Je kous zit dan per been maar met twee bandjes vast. Dat is vragen om draaiende kousen om je been.

Ik kies altijd voor een gordel met zes jarretelles, deze worden trouwens ook wel straps genoemd. Deze jarretelles dienen lekker breed te zijn. De klemmetjes waarmee de kous vast zit moet van metaal zijn.

Nu draag ik heel af en toe als ik me sexy voel ook wel eens echt ouderwetse naadkousen. Deze kun je in principe ook dragen met een jarretelgordel met zes bandjes. Toch geef ik dan de voorkeur aan een jarretelgordel met acht bandjes. De kous kan dan geen kant meer op en de naad blijft de hele dag mooi op zijn plek.

De kous bepaald de gordel

Hierboven las je al dat ik bij een naadkous (de ouderwetse Fully Fashioned Stockings) kies voor een gordeltje met minstens 8 jarretelles. Dat doe ik dus om te voorkomen dat de boel gaat draaien. Verder hebben deze kousen erg weinig rek (100% nylon is verre van elastisch) dus wat extra stevigheid kan geen kwaad.

Bij een standaard kous (ik kies dan voor een RHT, (=Reinforced Heel and Toe) geldt hetzelfde als bij de naadkous alleen hoeft de naad niet recht te blijven dus kun je volstaan met een gordel met 6 jarretelles.

Draag je een gewone kous met wat Lycra dan is gordel met 4 jarretelles goed te gebruiken. Al kies ik persoonlijk toch voor altijd voor een jarretelgordeltje met 6 jarretelles.

De type Jarretelgordeltjes

De traditionele jarretelgordel heeft een sluiting aan de achterzijde. Meestal met haakjes zoals je ook bij je beha hebt. Vooral bij de eerste paar keer is het een beetje friemelen, je kunt de gordel trouwens makkelijk op je buik draaien zodat het vastmaken wat makkelijker gaat.

Lees ook: 10 handige tips voor het dragen van kousen

Een nieuwe trend in de jarretelgordels zijn de zogenaamde step-in gordels. Deze zijn gemaakt van een sterk elastisch mesh materiaal. Deze gordels hebben geen sluiting en trek je eigenlijk aan een broekje. Het voordeel van deze jarretelgordels is dat ze meestal een corrigerend effect hebben. Ze hebben ook een nadeel. Het dragen van een onderbroekje of een string over de gordel is niet mogelijk. (als ik zo’n step-in gordel draag, dan heb ik eigenlijk geen onderbroekje aan. Niet verder vertellen, hoor)